Fokkers vliegtuigen (civiele)

 

1918

Na WOI kwam er een einde aan Fokker massale vliegtuigproduktie. Hij moest nu overschakelen op civiele vliegtuigbouw. Fokker besloot zich op passagiersvliegtuigen te richten. Dit bleek een slimme keuze, want in 1918 was er niets wat de naam civiele luchtvaart verdiende.

De constructie hiervan had een staalbuisromp met linnen bekleding en een houten vleugel. Deze bouwwijze werd ongeveer tot WOII gehandhaafd.

F.II  De stamvader van alle Fokker vliegtuigen. Het eerste passagiers- vliegtuig dat werd gemaakt. De eerste versie had ruimte voor 6 passagiers, maar een open cabine. Daardoor heeft deze versie nooit het eindstadium gehaald. Er werden wijzigingen aangebracht in het ontwerp en uiteindelijk kon de F.II max. 5 passagiers vervoeren: 4 in een gesloten cabine en 1 naast de piloot.

FIIcolor.JPG (75105 bytes)

Totaal zijn er ongeveer 30 F.II gebouwd. In 1920 werden er hiervan 2 in gebruik genomen door de KLM.

C.II  Behalve de F.II was ook de C.II leverbaar. Dit was een omgebouwd militair toestel dat was voorzien van een komisch aandoende tweepersoonscabine.

1919

Fokker vestigt zich in Nederland op 21 juli 1919.

1921

F.III  De opvolger van de F.II, waar hij ook sterk op leek, alleen iets groter. De cabine bood plaats aan 5 passagiers. De vlieger zat niet achter, maar naast de motor, nog steeds in een open cockpit.

Aan de KLM zijn bijna 40 F.III's verkocht, maar verder ook aan Duitsland, Hongarije en Rusland.

 

1922

F.IV  Het aantal luchtvaartmaatschappijen neemt langzaam toe en ook het aantal mensen wat er gebruik van maakt. Fokker denkt vooruit en geeft opdracht om een groter vliegtuig te ontwerpen; de F.IV met ruimte voor 10 passagiers.

Helaas was Fokker te vooruitstrevend geweest; er kwamen bijna geen orders. Er zijn er maar 2 gebouwd voor het Amerikaanse leger. Eén werd later omgebouw tot ambulance vliegtuig. De andere vergaarde roem door een non- stop vlucht op 2 en 3 mei 1922 van San Diego naar New York, dwars over het Amerikaanse continent. Later vestigde het nog een duurrecord door 36 uur onafgebroken in de lucht te blijven.

De F.V wordt ontworpen. Er is plaats voor 8 passagiers en 2 piloten. Deze keer is het toestel geen rechtstreekse ontwikkeling van zijn voorganger. De F.V was een tweedekker die ook als eendekker kon vliegen door de ondervleugel te demonteren. Verder was de romp met triplex bekleed in plaats van linnen. Bovendien was er zelfs een toilet aan boord. Fokker was zelf niet tevreden met het toestel en het bleek dan ook geen succes. Er is er ooit maar I van gebouwd.

1923

F.VII  Dit toestel had 4x2 stoelen en dubbele besturing, dus twee vliegers. Dit omdat het toestel was ontworpen voor langere vluchten. Er was dan ook standaard een toilet aan boord. Het was een voor die tijd vooruitstrevend model.

1924

De eerste F.VII, de H-NACC ging voor het eerst in de lucht in april 1924. In juni dat jaar was het toestel al in gebruik op de KLM lijn Amsterdam- Londen. Grote bekendheid kreeg het toestel door een vlucht naar Nederlands Oost-Indië. De kranten schreven erover "Nederland en Indië door de lucht verbonden".  

   krantknipsFII.jpg (29127 bytes)

home_md_clr.gif (7397 bytes)